Voor beleggers wordt het weer tijd om naar opkomende markten te kijken. ABN Amro’s Michael Nabarro ziet kansen, maar waarschuwt ook: er zijn grote verschillen. Van Oost-Europa en China tot Mexico.

Gesteund door het herstel van ontwikkelde economieën en politieke ontwikkelingen die de kiem leggen voor toekomstige groei, verbetert het beurssentiment in de opkomende markten. Ook de stabilisatie van de valutakoersen in opkomende landen en de afgenomen volatiliteit van de effectenmarkten heeft een positief effect.

Na een tijd van relatief achterblijven ten opzichte van de meeste ontwikkelde markten, lijkt het tijd voor de belegger om de opkomende markten weer op de agenda te zetten.

Opkomende landen: politieke omslag

In diverse landen dragen politieke ontwikkelingen bij aan de omslag in het sentiment. Zo groeit in India het optimisme. De ruime verkiezingsoverwinning van de Bharatiya Janata partij geeft de regering meer ruimte om hervormingen door te voeren, waaronder ook hervormingen die investeringen in het land zullen bevorderen.

In Oekraïne heeft de uitslag van de presidentsverkiezingen de hoop gewekt dat de spanningen zullen afnemen en de relatie met het Westen en Moskou zal verbeteren. De overwinning van de partij van premier Erdogan in lokale Turkse verkiezingen vormt een omslagpunt in een periode van onzekerheid. In Thailand hadden de politieke spanningen vóór de militaire coup in mei nadelige economische effecten, maar met de machtsovername door het leger lijkt de basis gelegd voor een stabielere toekomst.

China: tragere groei, geen harde landing

In China is door het hervormingsproces, en dan met name door de schuldafbouw, het risico toegenomen dat de economie in 2014 minder hard zal groeien dan de door ons geraamde 7,5 procent.

China kende inderdaad een moeilijk begin van het jaar. Maar gezien de aard van de Chinese economie is een harde landing onwaarschijnlijk. Ten eerste heeft de overheid een stevige vinger in de pap: als de economische omstandigheden verslechteren, kan de overheid banken verplichten krediet te verstrekken en staatsbedrijven dwingen om meer te investeren. Ten tweede beschikt de overheid nog over voldoende instrumenten om de economie te stimuleren.

De Chinese overheid kan meer uitgeven dankzij het overschot op de lopende rekening en het begrotingsoverschot. Bovendien is de schuldenlast van het land laag en is de inflatie beperkt. En ten derde heeft het Chinese financiële stelsel een uitzonderlijke buffer in de vorm van een hoge spaarquote.

Verschil opkomende markten: hoe moet je kiezen?

Uiteraard loopt de economische, politieke en sociale situatie in de afzonderlijke opkomende markten nog steeds sterk uiteen. Beleggers dienen daarom selectief te zijn.

In deze bijdrage zal ik vanuit technische optiek een aantal veelbelovende opkomende markten analyseren. Ik gebruik langere termijngrafieken gebruiken om een beter perspectief te laten zien. Ik wil wel benadrukken dat de grafieken in lokale valuta zijn. In sommige gevallen kan dat wel een behoorlijke invloed op het resultaat hebben.

MSCI Index opkomende markten

De wereldwijde MSCI-Index voor aandelen in opkomende landen, hieronder in Amerikaanse dollars gemeten, laat de laatste twee jaar een duidelijke zijwaartse bandbreedte zien tussen de grofweg 880 en 1090 punten. Als we dit afzetten tegen de stijgende trends in veel ontwikkelde markten, zoals de Amerikaanse S&P-500 Index of de Europese Stoxx600, blijft deze index dus achter (zie ook deze column).

(klik op grafiek voor uitvergroting)

msci em

Wat opvalt is dat de dalende trendlijn sinds 2008 nu ook samenvalt met de weerstand op 1.090 punten. Mocht dit belangrijke technische niveau sneuvelen, dan worden verdere stijgingen richting de respectievelijk 1.200 en 1.345 punten waarschijnlijk.

Kortom, vinger aan de pols en wachten op een opwaartse uitbraak. Het wordt tijd voor een nieuwe langetermijnanalyse indien de koers onder de 880 punten gaat.

Hongkong: Hang Seng Index

De beurs van Hong Kong laat sinds 2009 per saldo niet veel progressie zien.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

hangseng

Er is wel een opwaartse driehoek waarneembaar (gelijke toppen en hogere bodems). Vanuit de theorie wordt gezegd dat de kans op een opwaartse uitbraak het grootst is. Immers, beleggers zijn bereid om op een steeds hoger niveau de koersen op te vangen.

Maar de belangrijke weerstandszone 24.000-25.000 dient wel gekraakt te worden om een nieuwe opwaarts impuls te krijgen. Het goede nieuws is dat het opwaarts potentieel dan behoorlijk is. Als de verwachtingen niet uitkomen en de opgaande trendlijn neerwaarts wordt uitgenomen, zullen de positieve kansen afnemen. Kortom, ook hier vinger aan de pols en bij een positieve uitbraak of test van de steunlijn positie kiezen.

China: Shanghai Composite Index

De beurs van Shanghai zit sinds 2010 in een dalende trend. Wat wel opvalt is dat de laatste twee jaar de grond goed is aangestampt op het niveau van circa 1.900 punten. Een nieuwe impuls beweging lijkt een kwestie van tijd.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

shanghai comp

Gezien het waarneembare patroon is hier iets meer voorzichtigheid geboden, maar ik verwacht dat de kans op een opwaartse uitbraak groter is. Een agressieve belegger kan al positie kiezen bij een doorbraak van de dalende trendlijn. Een conservatieve belegger wacht tot de laatste significante top op circa 2.500 wordt gekraakt. Ook hier geld dat het opwaarts potentieel aanzienlijk is. Kortom, wachten op een “break”.

Beurzen Oost-Europa

De MSCI Index voor Oost-Europa laat ook sinds 2012 een klassiek zijwaarts patroon zien. Het zal duidelijk zijn dat de ontwikkeling in de Oekraïne begin dit jaar zijn weerslag had op deze index.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

oost europa

Echter, de laatste twee maanden is er een mooi herstel te zien. De huidige bandbreedte is grofweg 160-216 punten. Indien deze index aan de bovenkant de bandbreedte weet te verlaten lijken verder koersstijgingen waarschijnlijk. Ook hier is dan het opwaarts potentieel aantrekkelijk. Wachten op een uitbraak is vanuit technisch perspectief wel wenselijk.

Kansen Mexico

Als laatste laat ik de Mexicaanse beurs zien. Hier zien we een mooie lange termijn opwaartse trend.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

mexico

Het afgelopen jaar consolideert deze beurs enigszins, maar indien de rode lijnen worden doorbroken, verwacht ik een continuatie opwaarts. Deze visie blijft valide, zolang het proces van hogere bodems en toppen intact blijft.

De reden dat ik deze index laat zien, is niet alleen omdat ik hier verdere stijgingen verwacht, maar ook om het verschil met andere opkomende markten te illustreren.

Wees selectief in opkomende markten

Zoals in de inleiding aangegeven lijkt het sentiment voor opkomende markten in positieve zin te keren. Ook veel fundamentele analisten vinden de waarderingen, vooral in China, behoorlijk aantrekkelijk. Echter, vanuit technische optiek laten de meeste Indices vooralsnog een zijwaarts koersverloop zien.

Zoals aangegeven zou ik de ontwikkelingen op deze markten wel goed in de gaten houden, want als de genoemde weerstanden sneuvelen liggen er mooie kansen voor beleggers. Maar wees dus selectief en houdt rekening met de wisselkoersen!!

Michael Nabarro is Investment Manager, Private Trading bij ABN Amro MeesPierson Private Banking . Michael’s financiële carrière begon in 1989 en sindsdien is hij actief betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties, voornamelijk partijen met een actieve beleggingsstijl. Zijn columns zijn niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. Voor meer informatie zie: Technische Analyse bij ABN Amro.

Lees ook

Rob Putter: klimaatverandering heeft de beurs bereikt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl